2025 DISTRICT 2REVISED 
March 17, 2025 

LITTLE LEAGUE BASEBALL & SOFTBALL 
OFFICIAL INTER-LEAGUE BY-LAWS


ARTICLE 1        These By-Laws supplement the Rules & Regulations established by Little League Baseball and Softball, Inc.

ARTICLE 2	These By-Laws may be modified only by a majority vote, (50% + 1), of a quorum of the District Staff and League Presidents.  When changes to the Rules & Regulations create a conflict, the Rules & Regulations will prevail.

ARTICLE 3 	The District Administrator or designated representative shall administer this program and be responsible for:
a. Conducting periodic meetings of the District Staff
b. Interpretation of the Rules & Regulations and By-Laws
c. Ensuring the preparation of the game schedule
d. Determining the suitability of playing fields
e. Maintaining a copy of team rosters provided by each league to the District prior to any games being played
   DUE TO DISTRICT IN ANY YEAR BY March 15

ARTICLE 4	The league shall consist of the teams from the unit leagues within the District.

ARTICLE 5 	Each unit league shall be responsible for:
a. Selecting managers and coaches (Must have at least  1 adult aged 18 years old)
b. Providing each manager and coach with a copy of the current District 2 Inter-League By-Laws and a copy of the current Official Little League Baseball or Softball Rules & Regulations.
c. Providing their teams with uniforms. All players on the team must wear numbered uniforms identical in color, trim and style. Patches must be worn on all uniforms at the beginning of each season. Hats must be worn properly. White and gray pitcher’s undershirt sleeves are not allowed.
d. Providing a refreshment stand, drinking water and toilet facilities.
e. Ensuring that all registered players either: 1) reside within league boundaries; or 2) are eligible under Little League Regulation II (d), IV (h) waiver; or 3) are eligible by school enrollment; or 4) are eligible under family choice option for 4-7 year olds and siblings.
f. Ensuring proper age of players, managers and coaches.
g. Host leagues are responsible for providing umpires, scorekeepers and pitch counters for games at their fields.     
h. A copy of these Inter-League By-Laws and a copy of the Official Rulebook must be posted in the scorebooth.
ARTICLE 6        Managers and coaches will be dressed in neat, clean clothing in neutral or team 
colors. Presentable shorts may be worn, if appropriate. (1” above or below the knee). No cut-offs, exercise or saggy shorts. No open-toed shoes or sandals are allowed. No CROCS. Team shirts and team hats identify adult leaders.  For softball, a hat, visor or no head wear is allowed as long as the manager/ coach is wearing head wear that matches the players.

ARTICLE 7	Violations of the Rules & Regulations or these By-Laws are to be resolved by the           District Staff no later than 48 hours after the violation occurs. Violations shall be resolved by a quorum of the D2 Staff. A representative of the unit leagues in violation must be present at a special D2 Staff meeting. All requests/ violations must be received by the District Administrator or their representative in writing within 24 hours of the event occurring.	

ARTICLE 8	If the manager and coaches are all male and a female player is assigned to the team, a female chaperone must be assigned and will be responsible for:
a. Attending all practice sessions, if possible
b. Attending all games. (Must identify herself to game officials prior to game time)
c. Assisting with injured players removed from the game
d. She does NOT sit in the dugout
e. She must have a background check and LiveScan.

++++++++ NOTE ON MANDATORY PLAY ++++++++

ARTICLE 9	All subs must be entered into the game when their team takes the field in the 3rd inning.  Penalty: The manager will be ejected if the player is not put in prior to the first pitch.  MANDATORY PLAY: Substitutes must remain in the game for six (6) consecutive outs and one (1) at bat. If the game ends before a substitute has met mandatory play requirements, they must start the next game and finish the requirement from the previous game AND play all six (6) outs and one (1) at bat from the new game before being removed.

ARTICLE 10	The offensive team shall station two base coaches on the field during its time at    bat – one near first base and one near third. The coaches shall not leave their respective dugouts until the pitcher has completed their preparatory pitches to the catcher. Base coaches shall: 1) be eligible players in uniform and/or one player and one manager or coach; 2) be two adult base coaches as long as there is at least one other adult manager or coach in the dugout; or 3) talk to members of their own team only. An offending base coach shall be removed from the coach’s box. All managers and coaches in the dugout must be on the official team roster except a substitute coach who has cleared a background check and Live Scan.

ARTICLE 11	The official scorekeeper (home team) is to be seated in the scorebooth or in a neutral area if no booth is available. The official scorekeeper cannot sit in the dugout. The official scorebook must be signed by the official scorekeeper and both managers at the end of each game. Each manager is responsible for keeping accurate pitching records and will present them to the official scorekeeper prior to the next game. NOTE: This requires teams traveling to a different field to take their pitching record with them.

ARTICLE 12	Games, Standings and Rain out* Rescheduling === No More Forfeits!!!
a.  All games to be rescheduled will be by the managers and approved  by the District official responsible for scheduling.  If managers cant get it rescheduled then reach out the district.
b. All game schedules must include the name and phone number of the manager and the person responsible for scheduling.
c. If a scheduled/re-scheduled game is NOT played, the District Staff will have the option to eliminate both teams from TOC play.

ARTICLE 13	There will be NO FOOD, CANDY, SEEDS, GUM, etc. ALLOWED in the dugouts. Individual water and sports drinks in plastic bottles or metal canteens will be the only permissible liquids in the dugouts. This applies to managers and coaches as well as players.

ARTICLE 14	The use of tobacco and alcoholic beverages in any form is prohibited at all ballfields. This includes the use of e-cigarettes and vapes.

ARTICLE 15 	With the exception of the following specific instances, there will be absolutely NO
use of electronic devices in the dugout during the game.
Exceptions: 
a. Use of the Little League Rulebook and/or Make the Right Call (Umpire) apps.
b. Use of pitch counter and/or scorekeeping apps.
c. A manager or coach is permitted to use one-way electronic devices from the dugout to the catcher while the team is on defense for the purpose of calling pitches. A manager or coach is prohibited from using the device to communicate with any other team member while on defense or any team member (including a manager or coach) while on offense, and a manager or coach shall not use the device outside the dugout/bench area.
d. Officers and First Responders on call. 
All such devices shall be declared to the umpire crew at pre-game Plate Meeting.
Except for those above functions, no calls/texts may be made or taken during the
game. All other devices must remain powered off and put away.
For the purposes of ARTICLE 15, the duration of the game is defined as from the 
Plate Meeting to the conclusion of the game.  
PENALTY: The penalty for violating any part of this rule by any manager, coach,
or player is ejection from the game.

ARTICLE 16	The home team will provide three (3) new baseballs (whatever brand the home team uses) for each game. All baseballs must have red seams. If additional balls are needed, the home team will provide them. In softball, the home team shall provide two (2) new Reduced Injury Factor softball (Worth SR10WS SOF/DOT R.I.F.) for the farm team. Minor Softball requires two (2) new 11” softballs and major and Junior Softball require two (2) new 12” softballs of whatever brand the home team uses. All softballs will have red seams.

ARTICLE 17 	At the beginning of each inning or when one pitcher relieves another, no more than one minute may be used to deliver not more than eight (8) preparatory pitches to the catcher or other teammate acting in capacity of catcher.

ARTICLE 18 	The schedule should provide not less than two (2) games per week.

ARTICLE 19	You must complete all District scheduled games before you are eligible for TOC and All-Stars. Any additional games played needs approval from District. Rain-out games must be played prior to the end of the twelve (12) game schedules. All games played will be used to figure the win/loss records for TOC and draft sequence for the following season.

ARTICLE 20	The top major and top minor team may advance to the TOC. If there is a tie, there will be a single play-off game to determine the winner. REMEMBER: The standings are the total games played, not just your league record.

ARTICLE 21	Tie Game: Baseball & Softball … majors and above … If the score is tied, the teams will play one extra inning with a runner starting at second base. At the end of the extra inning, if the game is still tied, the game will be considered a tie.

ARTICLE 22	Bullying is NOT tolerated in any form … as defined in the Little League Child Protection Program - Section 2 (D) Bullying pages 6 & 7.

ARTICLE 23	Pool Play – At the beginning of the season, all players/ parents are asked if they would be willing to pool play (play for another team short on players). All of the “YES” will be put on a list created and maintained by the Player Agent. When the Player Agent is notified that a team is short player(s), the Player Agent goes to the list and asks the first (next) player on the list. If they are unavailable, they go to the bottom of the list. The Player Agent continues down the list until a player is found. That player also goes to the bottom of the list. Those players at the bottom don’t get called upon until the rest of the list has been offered the chance. Simply being at the ballfield does not change a player’s position on the list.
		When to use a pool player? When you have 8 or fewer players, you pick up enough pool players to make a 9-man roster – not 10!
		Pool Player Restrictions – Pool players must wear their uniform from their rostered team.  A pool player is NOT ALLOWED TO PITCH!!!

+++++ REMINDER IN ALL DIVISIONS +++++

8 RUN RULE WILL BE IN EFFECT IN THE 5TH INNING
10 RUN RULE WILL BE IN EFFECT IN THE 4TH INNING
15 RUN RULE WILL BE IN EFFECT IN THE 3RD INNING  

Farm Baseball Division (Coach Pitch):
a.  The game will be 1 hour and 15 minutes.  No score will be kept.
b. At no time will safety be compromised by the manager or coach reducing the pitching distance to an unacceptable level. Optional: The player pitcher may pitch up to four (4) pitches, after which time, if the ball has not been put in play the coach/pitcher will take over for three (3) pitches. After a combined total of seven (7) pitches, if the ball has not been put in play, the batter will be called out. If the last pitch is a foul ball, the batter may receive one (1) additional pitch.
c. During defensive play, all players will be allowed on the field. Only one (1) player may occupy each infield position at a time. The remaining players must be a minimum of 20 feet behind the baseline. Players must be rotated to different defensive positions to provide them with the opportunity to play, learn, and understand the game. A player can only play one (1) position per inning. He/ She must rotate to a different position every inning.
d. Three (3) outs and four (4) runs constitutes the offensive half of an inning.
e. There will be no base advancement except for a hit ball. Maximum of 2 bases per hit.
f. An overthrown ball to first base that goes into foul territory will be declared a dead ball. Base runners will advance one (1) base only. Manager/ coach interference is an act which interferes with, obstructs, impedes or hinders any fielder attempting to make a play. If interference has occurred, the ball will be dead. No runners will advance, the batter will return to bat with the same count as before the dead ball.
g. Defensive coaches may be on the field for teaching purposes only. However, there must always be a rostered adult in the dugout to supervise.
h. A continuous batting order will be used.

Minor Baseball Division:			+++++ NOTE THE TIME LIMIT +++++
a. The schedule should provide not less than two games per week. All games played will count toward league standings.
b. The game will be 1 hour and 30 minutes – finish the inning. No new inning if the game is tied.
c. Three (3) outs or four (4) runs constitutes the offensive half of an inning.
d.  A continuous batting order will be used.
e. In the 6th inning – and the 6th inning only – the runs per inning limit will be waived – for the other team to catch up.
f. No eleven (11) year old may pitch during a game.

Major Baseball Division:
a. The game will be 1 hour and 45 minutes - finish the inning. No new inning will start after the 1 hour and 45 minutes limit.  TIE GAME: SEE ARTICLE 21 ABOVE
b. Eight (8) runs or three (3) outs constitutes an inning.
c. In the 6th inning or “final inning” as declared by the Umpire-in-Chief (due to darkness or the time limit threatening to shorten the game), the run per inning limit shall be waived. Such a declaration shall be made by the Umpire to each Manager and the official scorekeeper prior to the start of said final inning. Regular season games that end in ties at the conclusion of a “declared final inning” shall be recorded as a tie.
d. A CONTINUOUS BATTING ORDER WILL BE USED.

50/70 & Junior/ Senior Baseball Divisions:
a. The game time will be two hours and finish the inning.
b. On a double-header game, the first game will be 2 hours or five (5) innings, whichever comes first. The 2nd game will be 2 hours.
c. HOME team will provide both umpires if playing at their home field.
d. BASEBALLS – SEE ARTICLE 16 ABOVE
e. A CONTINUOUS BATTING ORDER WILL BE USED IN 50/70 & JUNIOR DIIVISION.

Farm Softball Division:
a. The game will be 1 hour and 15 minutes.  No score will be kept.
b. The manager or coach pitcher will pitch to their own team from a distance commensurate with the ability of the player/ batter. At no time will safety be compromised by the manager or coach reducing the pitching distance to an unacceptable level. Optional: You may have a player pitcher that is a defensive pitcher pitching from 30 feet. The player pitcher may pitch up to four (4) pitches, after which time, if the ball has not been put in play the coach/pitcher will take over for three (3) pitches. After a combined total of seven (7) pitches, if the ball has not been put in play, the batter will be called out. If the last pitch is a foul ball, the batter may receive one (1) additional pitch. (You may decide to allow any returning player pitcher to pitch at the beginning of the season.)
c. Three (3) outs and four (4) runs constitutes the offensive half of an inning.
d. A continuous batting order will be used.
e. During defensive play, all players will be allowed on the field. Only one (1) player may occupy each infield position at a time. The remaining players must be a minimum of 20 feet behind the baseline. Players must be rotated to different defensive positions to provide them with the opportunity to play, learn, and understand the game.
f. Defensive coaches may be on the field for teaching purposes only. However, there must always be a rostered adult in the dugout to supervise. Manager/ coach interference is an act which interferes with, obstructs, impedes or hinders any fielder attempting to make a play. If interference has occurred, the ball will be dead. No runners will advance, the batter will return to bat with the same count as before the dead ball.
g. There will be no base advancement except for a hit ball.
h. An overthrown ball to first base that goes into foul territory will be declared a dead ball. Base runners will advance one (1) base only.

Minor Softball Division:
a. The game will be one hour and 30 minutes and finish the inning.
b. The pitching distance will be 35 feet.
c. Three (3) outs and four (4) runs constitutes the offensive half of an inning.
d. A continuous batting order will be used.
e. In the 6th inning, and the 6th inning only, the runs be inning limit shall be waived.
f. NO minor league softball pitcher may pitch more than six innings in one (1) week (Monday – Sunday). The penalty for pitching a player over six (6) innings is a one (1) game suspension for the manager and forfeiture of the game in which the ineligible pitcher was used.
g. No eleven (11) year old may pitch at any time.

Major Softball Division:
a. A game will be one hour and 45 minutes – finish the inning.
b. The pitching distance will be 40 feet.
c. Eight (8) runs or three outs constitute an inning.
d. In the 6th inning or” final inning” as declared by the Umpire-in-Chief (due to darkness or the time limit threatening to shorten the game), the run per inning limit shall be waived. Such a declaration shall be made by the Umpire to each Manager and the official scorekeeper prior to the start of that said final inning. Regular season games that end in a tie at the conclusion of a “declared final inning” shall be recorded as a tie.
e. A CONTINUOUS BATTING ORDER WILL BE USED.

Junior/ Senior Softball Divisions:
a. The game will be 2 hours and finish the inning.
b. The pitching distance for both Juniors and seniors is 43 feet.
c. On a double-header game, the first game will be 2 hours or five (5) innings whichever comes first. The 2nd game will be 2 hours.
d. A CONTINUOUS BATTING ORDER WILL BE USED IN JUNIOR SOFTBALL ONLY.











District Staff Members


District Administrator					Chad Nall   530-701-5627


ADA/ Safety Officer					Helen Mitcham
Clearlake Coordinator					      Cell   707-292-0621
								      Home  707-998-9194


ADA/ Baseball Director					Angi Conway   530-635-6217


ADA/ Softball Director					Chad Watson     530-632-2952
Farm, Minor & Major


ADA/Softball Director					Shane Miller     530-701-6821
Juniors & Seniors


Umpire-in-Chief						Erin Potter     415-246-7063
								Brandon Palmer     530-329-1578

